Copyright 2010
Built with Indexhibit
Urban Concept Urban Plan Public Space Density Model Urban Plan Urban Square Green Path Model Public space + Blocks Concept Architecture Form Blocks Dwelling Plans Street Cut Off Model Dwellings

Strijp-R


2007 – International Design Studio, met L.F. Jønsson (DK) & A.V. Nielsen (DK), TU/e

Cuts & Extentions

Strijp-R is een voormalig industrieterrein van Philips in Eindhoven, dat getransformeerd wordt tot woongebied. Het gebied ligt als ‘kamer’ tussen andere (voormalige) industrieterreinen, een voormalige arbeiderswijk, het stadswandelpark en landgoed de wielewaal, die allen een Philips verleden hebben. Het terrein zelf word gekenmerkt als afgebakende plek met een orthogonale structuur met één diagonale lijn, die door de tijd heen steeds is aangepast naar gelang de industriële functie hier om vroeg.

Het is de visie om de herinnering aan Philips te bewaren, door het continueren en heruitvinden van de filosofie en strategie van de ‘kamers’ die zijn gerecreëerd in Eindhoven. Om het karakter van Strijp-R als industrieterrein te bewaren, worden de verschillende structuren van het terrein geïnterpreteerd en gebruikt om een nieuw ontwerp te maken. Het terrein wordt ontworpen als een aparte buurt, ‘kamer’, maar ook als verbindend element door publieke functies plekken en routes op en over het terrein.

In het plan worden de open ruimtes en architectonische massa’s opgebouwd vanuit de bestaande wegenstructuur en voetprint van de gebouwen. Binnen het plan worden sneden gemaakt om ruimte te creëren in de dichte structuur en aan de randen worden juist extensies gevormd om de expressie te geven aan de ‘kamer’. In de vorm en materialisering van de gebouwen en de openbare ruimte zijn deze bewerkingen steeds af te lezen.

Artikel over dit project waarin ik en mijn projectgroep werden geïnterviewd: LINK