Copyright 2010
Built with Indexhibit
Referentiebeeld Dansstaion Zuid Plattegrond en doorsnede Opbouw volgorde Mobiel Danstheater Entree Bar / Huiskamer Entree Zaal Detail: wandelement dicht Detail: wandelement open

Mobiel danstheater


2009 – prijsvraag ontwerp voor Het Zuidelijk Toneel

Als het beeldmateriaal bekeken word van dansstation zuid valt op dat de dynamische bewegelijkheid van de dans steeds weer gevat word in een strak kader. Hiermee lijken ze het contrast op te zoeken. De opdracht is om een mobiel, dus verplaatsbaar theater te maken. Er wordt gevraagd om een theater/workshop/debat zaal en een café/huiskamer. In het concept is het eerst opgevat als plek waar dynamiek plaats vindt in een strak kader, en het tweede een meer statische activiteit in een dynamische ruimte. Het gebouw en de activiteit gaan in beide ruimten een contrast opzoeken. Het concept is te vatten in een doorsnede, waar het gebouw vanuit een vaste kern als een strak kader om de zaal heen vouwt en vervolgens bij het café overgaat in een dynamisch kader van de ‘huiskamer’. Deze contrasten en richtingen worden opgebouwd uit een zo beperkt mogelijke hoeveelheid componenten. Het is de uitdaging om met een beperkte set vormen deze visie te verwezenlijken.

Functioneel word het gebouwtje vanuit de kern opgebouwd, deze bevat alle vaste componenten van het PVE en bevat de bar/keuken en het sanitair. Daarnaast is het de bron van de elektriciteit en de verwarming, het geluid en het licht, kortom alle techniek. Hierdoor is de ruimte er omheen zoveel mogelijk beschikbaar om flexibel te gebruiken. In het café wordt door één wand en de kern, samen met het dansende dak, een dynamische huiskamer gecreëerd. De zaal is zoveel mogelijk een rechthoek die alle vrijheid voor de activiteiten laat om zich te ontwikkelen.