Copyright 2010
Built with Indexhibit
3 assen van Rotterdam Binnenrotte als Non-place Concept: Plein-Markt-Park Serial Vision Plankaart Maquette Maquette Maquette

Markthal Rotterdam


2007 - Multidisciplinair eindproject Bachelor, TU/e. (eigen discipline: stedenbouw)

Op de Binnenrotte in Rotterdam, vind nu een van de grootste markten van Nederland zijn plek. Vanwege Europese regelgeving moet het verse voedsel overdekt en gekoeld verkocht worden. De opgave in dit project is om een markthal te ontwerpen en daarbij ook een stedebouwkundig ontwerp te maken voor de binnenrotte.

Rotterdam heeft in potentie drie lineairen (assen). De Westersingel (Culture) de Coolsingel (Downtown) en de Binnenrotte (Rotterdam). De eerste twee zijn in hun potentie redelijk tot goed ontwikkeld, dat wil zeggen dat er een samenhang te beleven is. Daarnaast bestaat de stad ook vanwege zijn haven. Het deel dat van het oude Rotterdam stamt, benoemen we als ‘waterstad’

De Binnenrotte is nu een ‘corridor’, een strook land tussen territoria. Het heeft geen duidelijk thema en er is weinig te beleven. In onze visie willen we de potentie van de Binnerotte zien als de plek waar vanuit Rotterdam zich ontwikkeld heeft. De binnenrotte als Rotterdam-schakeling. Een aaneenschakeling van plekken waaromheen dit te zien is met de markt als tijdloos en dynamisch element/bindmiddel.

De binnenrotte word in het concept getransformeerd van non-place tot een aaneenschakeling van (verblijfs-)plekken, van belevenissen (serial-vision). De schakeling zorgt ervoor dat de potentie van de plekken op de lineair versterkt worden en een duidelijke (belevings)waarde krijgen.

Van zuid naar noord is de lineair op te delen in de volgende plekken: plein, markt en park. In de aaneenschakeling moet de lineair centraal staan. Op de lineair zullen de overgangen van plek naar plek waar nodig geaccentueerd moeten worden om de schakels te beleven. De overgangen worden opgemerkt door contrasten (binnen-buiten, recht-amorf, hard-zacht etc) en accenten (object, gebouw, richting, vloer, etc).

De markt komt op het plein en vormt als dynamische vorm een contrast met de rechte wanden van de binnenrotte op dit stuk. De markt blijft open en van alle kanten toegankelijk omdat dit bij uitstek de kwaliteiten van een markt zijn. Hierdoor is er voor gekozen de markt vorm te geven als een tent met een aantal losse shops en vaste marktkramen, die als er geen markt is dienst kunnen doen als zitobjecten.