Copyright 2010
Built with Indexhibit
Vogelvlucht Plankaart Analyse Bestaand Ontwerp Isometrie

Masterplan TU/e Science Park


2011 – Ontwerp Masterplan, met Gijs Adriaansens, Martijn Kruijff en Martijn Schlatmann, o.l.v. prof. dipl-ing. Christian Rapp. Technische Universiteit Eindhoven

In januari 2011 gaf de Dienst Huisvesting van de Technische Universiteit Eindhoven op verzoek van haar College van Bestuur de faculteit Bouwkunde de opdracht om een masterplan te maken voor het TU/e Science Park. In het faculteitsgebouw Vertigo werd een ontwerpatelier ingericht dat met deze opdracht aan het werk ging.

Dit masterplan behelst niet het ontwerp voor een nieuwe campus maar gaat om de uitbreiding van een bestaande, typisch modernistische campus uit de jaren ’50 en ’60. Dit soort groene, ruim opgezette campus vindt men normaal gesproken in de periferie. Maar waar de campus in de jaren ’50 inderdaad gepland was in de periferie van Eindhoven, ligt het inmiddels midden in de stad: een ‘inner city’ campus met ‘outer city’ kwaliteiten. En waar de universiteitscampus oorspronkelijk een in zichzelf gekeerde, mono-functionele enclave was, opent deze zich nu juist. Met de komst op de campus van kennisintensieve bedrijven, instituten, een technische hogeschool en woningen spreken we dan niet langer over de TU/e campus, maar over het TU/e Sciencepark. Een wetenschaps- en techniekcampus,
inhoudelijk opgebouwd rondom de universiteit met een grote verscheidenheid aan functies en faciliteiten op een eigentijdse campus dicht bij de stad.

Het plan behandelt de bestaande kwaliteiten van de campus. Hierna geeft het stedenbouwkundige en architectonische regels voor de toekomst. Het is verstandig om niet slechts een specifi ek ontworpen plan voor te stellen maar ook een aantal algemene regels, waardoor onvoorzienbare veranderingen in de toekomst de gewenste kwaliteiten niet onmogelijk hoeven te maken. Deze regels zijn deels gebaseerd op de kwaliteiten van de bestaande campus en berusten deels op nieuwe inzichten.

Uiteindelijk word het ontwerp van het masterplan gepresenteerd. Hier wordt wederom de dubbele rol van dit masterplan duidelijk. Enerzijds is een masterplan algemeen leidend document, aan de andere kant is het wenselijk om een specifi ek en aanlokkelijk eindbeeld te presenteren. Het Masterplan doet beiden.

Op website TU/e: Masterplan TU/e Science Park