Copyright 2010
Built with Indexhibit
Perspectief vanaf de Dijk Perspectief binnenzijde Perspectief buitenzijde

Kop van Noord, Enkhuizen


2012 – Gewonnen selectie, 55 appartementen en gebiedsinrichting. In dienst van Inbo, Projectteam: Tako Postma, Rik Bakker, Jop Alberts. Werkzaamheden: mede-ontwerp, stedebouwkundig concept schema’s, Visualisatie (3D)

Het ontwerp betreft een appartementengebouw met 56 woningen op de Kop van Noord, een herontwikkelingslocatie in een jaren ’60-wijk in Enkhuizen.
De locatie is gelegen aan de voet van de oude Westfriese omringdijk, die de polder beschermt tegen het water van het IJsselmeer. Bij aanvang van de selectie lag er een stedebouwkundig plan dat voorzag in een lang appartementengebouw met galerijontsluiting, en een vierspanner met portiekontsluiting. Het lange gebouw was opgetild om op het maaiveld ruimte te maken voor het parkeren.
Ons voorstel behelsde met name een structurele doorontwikkeling van de stedenbouwkundige opzet. Wij hebben de twee gebouwen samengevoegd tot één gebouw met een centrale ontsluiting waardoor het gebouw alzijdig is geworden. Bovendien hebben we het gebouw op de grond gezet waardoor er een aantrekkelijk maaiveld ontstaat met rondom vanaf het maaiveld ontsloten woningen met tuintjes. Het gebouw mondt uit in een 7-laagse toren met woningen die een mooie situering op de zon en uitzicht op het IJsselmeer hebben gekregen.