Copyright 2010
Built with Indexhibit
Plankaart Vogelvlucht Fase 1 Vogelvlucht Fase 2 Vogelvlucht Fase 3 (eindbeeld) Concept sferen binnenwereld Referentie sferen binnenwereld Impressie vanuit entree ziekenhuis Impressie vanaf Parkeergarage

Diakonessenhuis, Utrecht


2013 – Masterplan voor de herontwikkeling van de ziekenhuiscampus, in dienst van Inbo.
Projectteam: Joost van den Hoek, Hans Toornstra, Menno Moerman. Werkzaamheden: ontwerpstudies, tekenwerk, visualisatie (2D&3D).


Nadat Inbo was aangesteld als huisarchitect voor de herontwikkeling en nieuwbouw van de gebouwen op de campus, kreeg het ook de opdracht voor het masterplan voor het gehele terrein van het ziekenhuis, dat een groot stadsblok omvat. In een gefaseerde ontwikkeling zal het blok worden gevormd in vier kleinere blokken met een groene binnenwereld. Hierdoorheen loopt een nieuwe laan die zal zorgen voor een heldere ontsluiting van de campus. In de vier blokken zullen een parkeergarage, nieuwbouw van het Diakonessenhuis en gebouwen voor andere gerelateerde functies ontwikkeld worden. De nieuwbouw samen met de bestaande bebouwing zullen vier entiteiten vormen met elk hun eigen groene hart.

Met de transformatie naar vier kleinere blokken word de campus beter aangesloten op zijn omgeving en geeft het de mogelijkheid voor langzaam verkeer om het terrein te doorkruizen. Dit levert kwaliteit op voor de omwonenden én voor de patiënten, die hierdoor in een minder geïsoleerde en levendigere omgeving kunnen vertoeven. Mijn focus heeft gelegen op het koppelen van de visie aan het complexe programma van eisen. Hierbij is het met name van belang dat tijdens de verschillende fasen van de ontwikkeling de ruimtelijke kwaliteit gewaarborgd blijft.